04 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Травень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
    Головна>Новини>Як стати волонтером
    П'ятниця, 22 вересня 2023 14:17

    Як стати волонтером

    Українські волонтери збирають значні суми для допомоги армії або жителям країни, які постраждали від війни. Але, за українським законодавством, якщо збирати гроші на особисту картку, не зареєструвавшись у Реєстрі волонтерів, з цих сум доведеться платити податки.

    Реєстр волонтерів веде Державна податкова служба. Для включення до нього потрібно подати відповідні документи особисто, до будь-якого органу податкової служби, або поштою до органу ДПС за місцем реєстрації.

    Отже, для включення до Реєстру фізична особа-благодійник має подати до органу ДПС:

     - заповнену та підписану заяву про включення чи внесення змін до Реєстру волонтерів за формою № 1-РB, з позначкою «Включення до реєстру»;

    - оригінал та копію ідентифікаційного коду;

    - копію паспорта;

    - довідку про відкриття рахунку чи рахунків, які будуть використовуватись для отримання донатів (довідка видається банком, у якому відкрито рахунок).

    Іноземці та особи без громадянства додатково пред’являють документ, що підтверджує законність перебування на території України.

    У заяві зазначається дата початку здійснення діяльності як волонтера АТО та/або ООС, яка не може бути раніше 21 листопада 2013 року.

    Дата початку здійснення діяльності як волонтера АТО та/або ООС не може бути раніше дати відкриття рахунка, що призначений для здійснення благодійної діяльності.

    Також звертаємо вашу увагу, що у разі подання документів поштою підпис фізичної особи-благодійника на заяві та копія довідки про відкриття чи закриття рахунка фізичною особою, який призначений для здійснення благодійної діяльності, мають бути завірені нотаріально.

    Детальніше про документи та процес реєстрації передбачено в Порядку формування та ведення реєстру, затвердженого Наказом Мінфіну від 30.10.2014 року № 1089, а також вказані зразки заяви на включення до нього.

    У випадку, коли всі документи підготовлені та подані згідно до вимог, то ДПС має включити волонтера в Реєстр протягом одного робочого дня.

    Отже, якщо фізична особа-благодійник зареєструється в Реєстрі волонтерів, то кошти, які збиралися фізичною особою на свій особистий розрахунковий рахунок не включаються до оподатковуваного доходу, за умови, що вони були виплачені у вигляді благодійної допомоги на користь платників, зазначених у пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ (Податкового кодексу України), зокрема:

    - учасників бойових дій, військовослужбовців, резервістів, працівників ЗСУ, НГУ, СБУ, МВС, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, які задіяні у відсічі російській агресії;

    - фізичних осіб, які мешкали на території населених пунктів, в яких проводяться бойові дії, або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у населених пунктах тощо.

     При цьому слід звернути увагу, що 08.10.2022 року набрав чинності Закон України № 2600, яким додано ще одну вимогу, яка передбачає, коли отримані кошти не включаються до оподатковуваного доходу волонтерів, наведених у п. «б» пп. 165.1.54 ПКУ.

    Цією вимогою є документальне підтвердження витрат таких волонтерів.

    Винятком є необов’язковість документального підтвердження витрат таких волонтерів лише у період з 24 лютого 2022 року до 1 травня 2022 року, згідно з п. 29 підр. 1 розд. ХХ ПКУ.  

    Переглядів 1415
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua