23 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Епідемічна ситуація: фахівці закликають бути обережними
    Понеділок, 26 червня 2017 18:11

    Епідемічна ситуація: фахівці закликають бути обережними

    За інформацією Наталії Янко, лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України на території області проводить моніторинг та профілактику понад 70-ти інфекційних захворювань, щодо яких вживаються заходи, передбачені міжнародним законодавством, законодавством України та відповідними наказами Міністерства охорони здоров’я України.

    Загалом епідемічна ситуація в Україні, як відзначила Наталія Вікторівна, є достатньо складною, адже кількість спалахів лише за 5 місяців поточного року становить 84 випадки. Це, до речі, вдвічі більше у порівнянні з минулим роком. Тож, як і по всій території України, в області зберігається тенденція до зростання і поширення кишкової, крапельних, а також зооонтропонозних груп інфекцій.

    Різко загострилась епідеміологічна ситуація щодо ботулізму. В Україні в цьому році захворіло понад 72 людини, з яких 9 осіб померло. Варто зазначити, що вперше за 30 років зареєстровані спалахи, пов’язані з реалізацією продукції в торговій мережі, а також із виробництвом на підприємстві. Щорічно у Волинській області реєструється до 10-ти випадків ботулізму, які пов’язані із вживанням продукції, що виготовляється в домашніх умовах (зокрема домашні консерви). Останній летальний випадок на території області зафіксований у 2009 році. У 2017 році зареєстрований 1 випадок ботулізму в Камінь-Каширському районі, який також пов’язаний із вживанням домашньої продукції. Особу госпіталізували та надали необхідну допомогу.

    – Ризики виникнення ботулізму у нас, на жаль, в області сьогодні є, оскільки продовжується стихійна торгівля харчовими продуктами, в тому числі вяленою і копченою рибою сумнівного походження, домашніми м’ясними, грибними  та овочевими консервами та м’яними копченостями. Це все становить ризик захворювання на ботулізм, тому потрібно бути дуже і дуже обережними, – наголосила Наталія Янко.

    Несприятливою є ситуація щодо інфекцій, котрі передаються крапельним шляхом. Зокрема в суспільстві колективний імунітет знизився до 56 %, при рекомендованому до 95 %.

    – Звертаю увагу, що відповідно до міжнародних угод, рекомендацій МОЗу Україна бере участь в організації плану ілюмінації кору та краснухи у європейському регіоні. Це означає, що при проведені заходів, котрі мають міжнародне значення, ці захворювання будуть ліквідовані на території України, – поінформувала в.о. директора державної установи «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

    Наразі Україна є однією із 14-ти країн регіону, де кір та краснуха залишаються поширеними. Зокрема, на сьогодні спостерігається черговий прогнозований епідемічний підйом захворюваності на кір, котрий пов’язаний із охопленням профілактичними щепленнями дітей. Відтак, вже зареєстровано 800 випадків кору у 15-ти регіонах України, в тому числі 7 спалахів. Найбільше захворювань на Іванофранківщині та Одещині. Враховуючи ситуацію із періодичними підйомами захворюваності, в області також очікують епідемічний підйом у поточному році. До слова, періодичність це 5-6 років.

    – Медична і профілактична служби знаходяться в стані підвищеної готовності до можливих епідемускладень з кором. І з працівниками первинної ланки медико-санітарної допомоги проведені відповідні семінари щодо сучасних вимог до ранньої діагностики кору і проведення усіх профілактичних заходів. Область забезпечена імунобіологічними препаратами, і звертаюсь до батьків з проханням проводити щеплення відповідно до календаря щеплень, – зазначила Наталія Янко.

    Також прозвучала інформація щодо природно-осередкових інфекцій. Зокрема, нараховується 37 так званих ензоотичних територій по кліщовому енцефаліту, 79 по туляремії, 94 по лаймбореліозу і 65 по лептоспірозу. Варто відзначити, що усі захворювання пов’язані з перебуванням у природних осередках та мають високий відсоток летальності. Зокрема, переважний шлях зараження лептоспірозом є водойми, і з 13-ти захворювань у минулому році – 1 випадок був летальний. Окрім цього, вдвічі зросла захворюваність на кліщовий лайм бореліоз, випадки якого зареєстровані у Ківерцівському, Любешівському, Старовижівському районах та м. Луцьку. Слід додати, що раніше епідемічне значення щодо лайм бореліозу мав тільки Ратнівський район, наразі ж захворювання поширилось практично на усю область.

    Щодо кишкової групи інфекцій, то в поточному році зафіксовано 3 спалахи гострих кишкових інфекцій: захворіло 16 осіб, з яких 9 дітей. Зокрема, це Горохівський, Ратнівський та Ковельський райони.

    Загалом проведено розслідування понад 3-х тисяч випадків інфекційних захворювань, вдалось запобігти захворюванням на гострі кишкові захворювання у 43-х дошкільних навчальних закладах та 39-х школах.

    У літній період об’єктами підвищеного ризику є оздоровчі заклади та місця масового відпочинку, щодо яких проводять моніторингові дослідження та надають необхідні рекомендації. Так лабораторний центр проводив дослідження води поверхневих водойм, пляжів, питних фонтанчиків та харчових продуктів за мікробіологічними, санітарно-хімічними, паразитологічними та іншими показниками. Відтак, проведено понад 200 тисяч лабораторно-інструментальних досліджень.

    Серед місць масового відпочинку, яких в областях на сьогодні функціонує понад 40, то за даними моніторингових досліджень за мікробіологічними показниками не відповідає вимогам вода у річці Турія ковельського міського пляжу, за санітарно-хімічними – у річці Вижівка рекреаційної зони Стара Вижівка, та м. Нововолинськ. Для вжиття заходів повідомлені органи місцевого самоврядування та відповідні контролюючі служби.

    Підсумовуючи сказане, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик доручив підготувати відповідні доручення щодо місць масового скупчення відпочиваючих та активно працювати над профілактикою можливих захворювань. Особливо увага закцентована повинна бути в об’єднаних територіальних громадах, які повинні також брати на себе відповідальність та недопустити масової появи інфекційних захворювань.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

    Переглядів 2159
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua