Версія для друку
Четвер, 17 листопада 2022 12:23

Лікуйся відповідально: усе, що слід знати про антибіотики!

  1. Історія винайдення й еволюція антибіотиків

«Прийде день, коли будь-хто зможе купити пеніцилін у будь-якому магазині, і від неправильного використання бактерії стануть резистентними до пеніциліну», — сказав свого часу Александер Флемінг, який відкрив перший антибіотик ще 94 роки тому.

Відтоді відкрито або синтезовано сотні препаратів для лікування не тільки бактеріальних, але і грибкових інфекцій, вірусних захворювань та інфекцій спричинених найпростішими та гельмінтами. З їхньою допомогою вдалося врятувати мільйони людських життів.

Проте в медалі завжди є зворотна сторона — через широку доступність, самолікування й некваліфіковане призначення антибіотики вже до 2050 року можуть стати причиною смерті близько 10 млн людей щороку. Усе через розвиток стійкості в бактерій, грибів, вірусів до антимікробних препаратів, до яких вони раніше були чутливими.

Як наслідок — лікування бактеріальних інфекційних хвороб (пневмонії, туберкульозу та інших) стає важчим: період госпіталізації збільшується, зростають медичні витрати та показники смертності.

Це проблема світового масштабу. Уже зараз, за даними ВООЗ, у світі щорічно від резистентних до антибіотиків інфекцій помирає близько 700 тис. людей. Особливо поширена антибіотикорезистентність у країнах із низьким та середнім рівнем доходу, до яких можна віднести й нашу державу.

Стійкість бактерій до антибіотиків — це явище закономірне. Однак, якщо створити сприятливі умови, то цей процес пришвидшиться. Наприклад, що частіше використовується антибіотик, тим швидше з’являються та розмножуються бактерії, які втратили чутливість до нього.

Власне, головна причина появи резистентних бактерій — це безвідповідальне вживання антибіотиків. Якщо препарати приймати не за призначенням, то наслідки будуть неминучими: з кожним вживанням препарату з усіх існуючих бактерій якісь будуть виживати. Нове ж покоління цих бактерій уже буде нечутливим до цього антибіотика наступного разу.

Відповідальність лежить як на людях, які займаються самолікуванням, так і на працівниках фармацевтичного бізнесу, які не інформують клієнтів про наслідки купівлі антибіотиків без призначення. На жаль, трапляються і випадки, коли лікар призначає антибіотики в ситуаціях, коли цього можна уникнути.

Дослідження та відкриття нових антибіотиків тривають. За цей час ще більше бактерій стане резистентними до препаратів. Щоб уповільнити цей процес, кожен може зробити свій внесок — відповідально ставитися до вживання антибіотиків, не займатися самолікуванням та поширити цю інформацію серед свого оточення.

Більше про історію антибіотиків: https://antibiotics.expert.phc.org.ua/history-of-antibiotics

  1. Як працюють антибіотики та їхні основні види

Антибіотики вбивають бактерії або зупиняють їхній розвиток. Так вони допомагають організму протистояти захворюванню. Вони можуть як атакувати клітинні стінки мікроорганізмів, так і впливати на їхній обмін речовин. Наприклад, пеніцилін втручається в синтез клітинної стінки бактерії, у якій утворюються дірки. Бактерії стають нежиттєздатними та просто лускаються.

Інші типи антибіотиків борються з виробництвом бактеріями білків, які необхідні їм для існування. Є антибіотики, що ставлять блоки в транспортних системах у стінках клітин із метою порушити природний баланс клітини. Отже, бактерії вмирають, не продовжуючи розмноження.

Є безліч класифікацій антимікробних препаратів. Наприклад, за характером впливу на бактеріальну клітину існує дві групи антибіотиків:

  1. Бактеріостатичні. Препарати цього виду залишають бактерії живими, але позбавляють їх здатності розмножуватися. Цю групу антибіотиків зазвичай призначають при легкому й середньому ступенях перебігу інфекційних захворювань.
  2. Бактерицидні. Ця група антибіотиків вбиває бактерії, але фізично вони все ще присутні в середовищі. Препарати призначають хворим із тяжкими інфекціями та з ослабленими захисними функціями організму.

Повну класифікацію антибіотиків можна подивитися тут.

Не існує антимікробного препарату, який би подіяв на всі види бактерій. Саме тому призначення антибіотиків — справа виключно лікаря.

Як діють антибіотики і що буде, якщо вони перестануть працювати: https://antibiotics.expert.phc.org.ua/howtheywork

  1. Резистентність до антибіотиків

Адаптація організмів — це еволюція, а мікроби адаптуються й еволюціонують швидко. Тож антибіотики стають усе менш ефективними, а мікроби — більш стійкими. Це і є антибіотикорезистентність. А нових антибіотиків вчені винаходять з кожним десятиліттям все менше.

Бактерії навчаються самі та навчають інших бактерій, навіть інших видів — ось у кого б людству повчитися взаємовиручці! Безвідповідальне використання людьми антимікробних препаратів прискорює ріст резистентності. Тут людство програло велику битву — антибіотики незабаром можуть зовсім припинити працювати.

ВООЗ називає стійкість до антибіотиків однією з головних проблем для глобальної охорони здоров’я. Від захворювань, що спричинені стійкими до антибіотиків бактеріями, щороку помирає 700 тисяч людей. Якщо продовжити безвідповідально поводитися з цими препаратами, незабаром ми залишимося з бактеріями сам на сам.

Зупинити резистентність ми вже не можемо — тут без варіантів. Єдине, що в наших силах — уповільнити її розвиток, і дати вченим час розробити нові препарати для боротьби з бактеріями.

Для цього потрібно пам’ятати одну просту річ: призначати антибіотики — це справа лікаря!

Більше про це на сайті #ЦГЗ: https://antibiotics.expert.phc.org.ua/

  1. Чому антибіотики перестають діяти і що ми можемо зробити вже зараз?

Найбільш тривожний наслідок безконтрольного прийому антибактеріальних препаратів — антибіотикорезистентність. Тобто коли бактерії стають стійкими до антибіотиків.

Бактерії, як і будь-які живі організми, не хочуть, щоб їм влаштовували масове знищення. Вони адаптуються під виклики навколишнього середовища.

Неконтрольоване та неправильне призначення ліків «навчає» бактерію боротися з тим чи іншим антибіотиком, а іноді навіть з цілим класом.

Наприклад, стійкість бактерій може виникнути, якщо людина п’є антибіотики «про всяк випадок» або покинула курс препарату раніше і певна кількість бактерій могла вижити та еволюціонувати.

І потім, коли ви дійсно захворієте на, скажімо, бактеріальну пневмонію, антибіотик просто не спрацює. І від цього можна померти.

Ми вже маємо антибіотикорезистентні бактерії. Наприклад, метициллинрезистентний золотистий стафілокок, який призводить до невиліковних пневмоній та сепсисів.

А також Україна потерпає від резистентного до антибіотиків туберкульозу.

Що ми можемо зробити вже зараз?

Наприклад, не вимагати від свого сімейного лікаря антибіотиків, якщо ви маєте нежить, лихоманку та інші ознаки гострого вірусного респіраторного захворювання.

Звісно, під час вірусного захворювання у людини можуть розвинутись бактеріальні ускладнення. Але вони мають специфічну симптоматику, яку повинен діагностувати лікар.

До того ж, не всі антибіотики однакові й призначаючи їх собі самостійно, ви маєте високі ризики промахнутися.

Якщо вам призначили антибактеріальні препарати, не варто припиняти їхній прийом раніше встановленого курсу, навіть якщо почуваєшся краще.

Щоразу, коли ви п’єте антибіотик «про всяк випадок» або самостійно вирішуєте припинити курс достроково — десь радіє бактерія. Бо в неї збільшуються шанси стати супербактерією. І це не просто фігура мови, так називають бактерії, які сформували стійкість до більшості антибіотиків, які має у своєму арсеналі людство.

 

Більше про відповідальне вживання антибіотиків: https://antibiotics.expert.phc.org.ua/instructions-for-use

 

  1. Правила відповідального вживання антибіотиків

Антибіотики — це суперзброя для боротьби з бактеріями. І як всяка суперзброя, вони мають побічні ефекти та повинні призначатися та прийматися під наглядом спеціалістів. Фахівці з використання антибіотиків — лікарі, і тільки вони. Якщо ж використовувати антимікробні препарати безконтрольно, можна нашкодити не лише своєму здоров’ю.

Що найважливіше варто знати про антибіотики:

  • Антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при вірусних інфекціях, бо антибіотики безпорадні в боротьбі з ними.
  • Не займайтесь самолікуванням! Лише лікар може чітко визначити, коли варто приймати антибіотики та які саме.
  • Не переривайте курс антибіотиків самостійно. І ніколи не викорстовуйте самовільно антибіотики з пачки, яка залишилася після курсу лікування. Не діліться цими ліками з іншими та не радьте їх приймати.
  • Вакцинуйтесь, стежте за гігієною рук, тримайтесь якомога далі від хворих людей. Це і профілактика захворювань, і можливість зменшити кількість використання антибіотиків.
  • Негайно звертайтесь до лікаря, якщо антибіотики, які він прописав, не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат.

Пам’ятайте: коли справа дійшла до антибіотиків, і загалом — у питаннях, що стосуються здоров’я, не слухайте пересічних громадян без медичної експертизи. Якщо ви хворієте, зверніться по медичну допомогу, бо призначати антибіотики — справа лікаря.

Більш детально про відповідальне вживання антибіотиків: https://antibiotics.expert.phc.org.ua/instructions-for-use

  1. Топ міфів про антибіотики

Антибіотики — сильна річ, при правильному використанні. Але, незважаючи на те, що людство використовує їх уже десятки тисяч років, ми знаємо про них неприпустимо мало. Їх або бояться, або сприймають як важку артилерію, здатну впоратися з будь-якою хворобою.

А позаяк люди не люблять хворіти й не люблять ходити до лікаря, то часто самостійно призначають собі антибіотики. Наприклад, застудившись.

Щоби зруйнувати небезпечні стереотипи, ми зібрали топ хибних уявлень про антибіотики.

  1. Що станеться, якщо людство продовжуватиме нераціонально використовувати антибіотики

Уявіть собі майбутнє, де фрази «просто пропийте антибіотик» уже немає.

Діагноз бактеріальна пневмонія — це вирок.

Будь-яка операція — це ризик зараження крові.

Кесарів розтин — знову страшний ризик для породіллі.

Звучить, як тизер до трилеру, чи не так?

Проте, усе це може стати реальністю, якщо людство не впорається з однією загрозою — антибіотикорезистентністю.

Наразі щороку у світі 700 000 людей помирає від хвороб, які спричинені бактеріями стійкими до існуючих антибіотиків.

Якщо нічого не зробити якнайшвидше, ця цифра становитиме 10 мільйонів смертей щороку вже у 2050 році.

Це дуже комплексна проблема, яка має вирішуватися глобально й не лише у сфері медицини, але й у сфері тваринництва, де також зловживають використанням антибіотиків.

Але кожен із нас може допомогти відкласти страшне майбутнє і зробити так, щоби наші діти й онуки видужували легко від захворювань, від яких нині видужуємо завдяки антибіотикам ми.

Почнімо з того, що будемо безумовно дотримуватися правила: призначати антибіотики — це справа лікаря.

Більше про антибіотикорезистентність і як її зупинити читайте на сайті: https://antibiotics.expert.phc.org.ua/

  1. Як зупинити резистентність до антибіотиків (поради для лікарів та фармацевтів)

Причин проблеми стійкості до антибіотиків декілька:

  • широка доступність антибіотиків;
  • самолікування;
  • некваліфіковане призначення антибіотиків.

Поговорімо про останню. Адже медичні працівники відіграють надзвичайно важливу роль у збереженні ефективності протимікробних лікарських засобів. Неправильне призначення ліків та їхній продаж може призвести до безконтрольного вживання антибіотиків, відповідно — пришвидшити розвиток резистентності.

Щоби запобігти поширенню стійкості до антибіотиків та контролювати її розвиток, медичні працівники можуть:

  • забезпечити необхідний стан гігієни — мити руки, використовувати одноразове обладнання за потреби, дезінфікувати і стерилізувати інструменти та слідкувати за станом середовища, у якому перебувають, — чи то приймальня лікаря, чи то операційна;
  • призначати та відпускати антибіотики лише тоді, коли вони потрібні, дотримуючись рекомендацій ВООЗ та класифікації AWaRe;
  • передавати дані про пацієнтів, які мають стійкість до антибіотиків;
  • інформувати пацієнтів щодо правильного прийому антибіотиків, про проблему антибіотикорезистентності та можливі наслідки неправильного використання;
  • популяризувати інформацію про запобігання інфекціям (наприклад, вакцинація, миття рук, безпечний секс, респіраторна гігієна і етикет кашлю).

Важливо, щоби медичні працівники свідомо підходили до проблеми стійкості до антимікробних препаратів та популяризували важливу інформацію серед пацієнтів.

Ось тут ми підготували низку порад для медичних працівників, які допоможуть значно покращити ефективність і безпеку антибактеріальної терапії: https://bit.ly/2ZkXOMn

А ось тут є онлайн-курс для лікарів про антимікробну резистентність: https://courses.phc.org.ua/courses/course-v1:PHC+59+2021/about

  1. 9 ознак, що ваші стосунки з антибіотиками здорові

Кожного разу, коли ви приймаєте антибіотики правильно, десь ридає бактерія. Бо вона втрачає свій шанс стати супербактерією.

Супербактерії — це бактерії, які стали стійкими до всіх або більшості антибіотиків, які має у своєму арсеналі людство. Якщо така бактерія потрапить у ваш організм, то ризик померти зростає в рази, у порівнянні з чутливими до антибіотиків збудниками.

Пропонуємо перевірити себе, чи правильно ви приймаєте антибіотики:

  • Ви знаєте, що таке резистентність

Згадки про антибіотикорезистентність або мікробну резистентність де-не-де трапляються в медіа. Проте, вони мають поповнити ваш словник уже сьогодні.

Резистентність — це стійкість. Резистентні мікроби — це такі, які неможливо подолати протимікробним препаратом. Антибіотикорезистентність, своєю чергою, свідчить, що антибіотик не спрацьовує, бо бактерії стали сильними й тепер треба шукати новий антибіотик.

  • Миєте руки з милом

Як повернулися з вулиці, перед їжею, після того, як погладили котика, після туалету, після громадського транспорту. У випадках, коли немає можливості помити руки, — є антисептик.

  • Використовуєте бар’єрні контрацептиви

Безпечний секс — це шлях уникнення багатьох інфекцій. Інфекції, що передаються статевим шляхом, досить часто спричинені резистентними збудниками.

  • Готуєте їжу безпечно

Бактерії в їжі можуть спричиняти захворювання, тому ви дотримуєтесь правил безпеки продуктів. Підтримуєте чистоту на кухні, її поверхнях, чистими мають бути посуд та інше кухонне приладдя. Для обробки сирих продуктів використовуєте окремі ножі та обробні дошки. Ретельно готуєте їжу, адже їжа стає безпечною, коли під час приготування температура всередині страви стає достатньо високою, аби знищити мікробів. Зберігаєте їжу при безпечній температурі, а якщо ви не впевнені у безпеці приготування чи зберігання їжі — ви викидате її та не куштуєте.

 

  • Ви вакциновані. А якщо маєте дітей — вакцинуєте їх згідно з Національним календарем щеплень

Особливо це стосується тих хвороб, збудниками яких є бактерії. Проте, навіть при вірусному захворюванні у хворого може розвинутися бактеріальна коінфекція, тоді застосування антибіотиків буде вимушеним. Уникнути цього допомагає вакцинація!

  • Не купуєте антибіотики самостійно чи за рекомендацією друзів

Це золоте правило! Лише лікар може призначити антибіотик і крапка.

  • Ви можете без проблем перепитати у свого лікаря: «А мені точно треба пити антибіотики?»

Отримати розлогу відповідь про доцільність прийому антибіотиків — важлива складова безпечного лікування. Не варто соромитися чи переживати. Лікар і справді може вам доступно розповісти, чому це необхідно.

  • Не пропускаєте прийом антибіотику

А навіть якщо так трапилось, то телефонуєте лікарю. Лише він може сказати, як діяти далі. І навіть якщо в інструкції написано приймати 5 днів, а лікар каже 7, то очевидно треба дотримуватися рекомендації лікаря. Інструкція не враховує ваших особливостей на відміну від вашого лікаря.

  • Вам давно відомий факт, що віруси не лікують антибіотиками

І ви люб’язно нагадуєте про це батькам, друзям і знайомим, коли про це заходить мова.

Скільки пунктів зі списку ви виконуєте? Тільки чесно!

Більше інформації читайте на сайті #ЦГЗ: https://antibiotics.expert.phc.org.ua/

Переглядів 4525