Версія для друку
Понеділок, 14 лютого 2022 16:51

Основи цивільного захисту для працівників РДА

14 лютого у райдержадміністрації відбулось теоретичне навчання трудового колективу із залученням представників ДСНС, в ході якого учасники  отримали корисні знання з основ цивільного захисту населення. Про актуальність таких курсів у нинішній напружений час наголосив у вступному слові голова РДА Юрій Лобач. «Підготовка широких верств населення з питань цивільного захисту нині стоїть гостро, коли існує загроза вторгнення на нашу територію агресора. Тому сподіваючись на мир, все ж готуємося до найгірших сценаріїв. Бо кожен мешканець повинен мати чіткі уявлення про те, як поводитись у випадках надзвичайних ситуацій, підготувати певний набір ресурсів, що дадуть змогу протриматись родині, якщо не стане електро- і газопостачання, не працюватимуть магазини, аптеки, банки тощо», - зазначив посадовець.

В ході наради Юрій Лобач дав ряд доручень відповідним службам і структурним підрозділам, які стосувались пришвидшення роботи з повної інвентаризації у районі сховищ і укриттів, виготовлення вказівників до них, ознайомлення населення з їх переліком не лише за допомогою оприлюднення на сайтах тергромад чи в соцмережах, а і в усіх можливих громадських місцях сіл, селищ та міст, на дошках оголошень, поширити необхідну інформацію через голів ОСББ, сільських старост, соцпрацівників.  Крім того, він наголосив на необхідності інвентаризації автомобілів, встановлення радіозв’язку на одних частотах між силовими та адміністративними структурами, доведення алгоритмів дій у випадках загроз різного походження до населення.

Перед присутніми виступив також заступник голови райради Андрій Оніщук, який наголосив, що в подальшому необхідні тактико-спеціальні навчання та практичне відпрацювання навичок поведінки у надзвичайних ситуаціях, зокрема, і щодо охорони приміщення РДА, яка входить до переліку споруд критичної інфраструктури в системі цивільного захисту населення. Крім того, він зауважив, що слід пам’ятати кожному: сирена сигналізує про тривогу і необхідність отримати інструкцію щодо подальших дій, а не бігти до укриття. Адже є такі види атак, коли вихід на вулицю смертельно небезпечний, тож потрібно лишитись вдома, більш того, загерметизувати приміщення.

Представниця ДСНС Оксана Шуба розповіла, що якраз розпочався тиждень цивільного захисту, в ході якого рятувальники щодня на своїй сторінці у Фейсбуці представлятимуть бліц-уроки, завдяки яким усі охочі зможуть здобути необхідні знання та моделі поведінки у випадку воєнної загрози чи стихійного лиха.

А майстер виробничого навчання курсів цивільного захисту Іван Подопригора зазначив, що у кожній громаді мають бути розроблені плани реагування на всі можливі надзвичайні ситуації, відповідно до яких інформують населення про алгоритми поведінки.

Переглядів 3732

Галерея зображень