Версія для друку
Вівторок, 16 листопада 2021 17:13

На Волині офіційно стартував Проєкт «ГОВЕРЛА»: підписали угоди про співпрацю

16 листопада, в головній адмінбудівлі краю відбулося підписання Угод про наміри між Проєктом USAID «ГОВЕРЛА», Волинською обласною державною адміністрацією та десятьма громадами-партнерами Проєкту в області. Серед учасників заходу – перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Мовенко, керівник Проєкту Габріель Абрагам, регіональний директор Проєкту Владислав Синицький, керівник Волинського регіонального офісу Проєкту «ГОВЕРЛА» Ірина Бойко та голови громад-партнерів Проєкту.

Нагадаємо, що урочисте відкриття проекту «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування (ГОВЕРЛА)», для реалізації якого разом Львівською та Полтавською областями визначена й Волинська область, відбулося у кінці вересня цього року за участю Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Сьогодні ж відбулося відкриття Проєкту на Волині, під час якого перший заступник голови Волинської облдержадміністрації Сергій Мовенко, керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Габріель Абрагам та голови десяти громад-партнерів Проєкту в області підписали Угоди про наміри.

Слід зазначити, що партнерами Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» стали Рожищенська, Любешівська, Володимир-Волинська, Боратинська, Горохівська, Ківерцівська, Вишнівська, Локачинська, Шацька та Зимнівська громади.

Вітаючи від імені голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка учасників зустрічі, перший заступник очільника області подякував американським партнерам за вагомий внесок у розвиток місцевого самоврядування Волині та зазначив: «Волинська область є однією з пілотних областей Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», що є надзвичайно важливим для розвитку спроможності органів місцевого самоврядування. Беручи до уваги важливе значення успішного впровадження реформи децентралізації, реалізація цього Проєкту дасть змогу оптимізувати розвиткові процеси та згуртувати представників органів влади, громади й бізнесу в досягненні стратегічних цілей соціально-економічного розвитку».

До слова, Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» має на меті зміцнення спроможності органів місцевого самоврядування та активізацію залучення громадськості на всіх рівнях. Саме тому, для кожної громади-партнера буде розроблено індивідуальний план підтримки, який базуватиметься на результатах аналізу спроможності та ІТ-аудиту та стане дорожньою картою для реалізації партнерства Проєкту та громад.

Завдяки підтримці Проєкту понад 200 тисяч мешканців області зможуть відчути переваги реформи децентралізації. Підтримка Проєкту для кожної громади включатиме консультативну та методологічну допомогу, в тому числі навчання, обмін досвідом та поширення кращих практик, впровадження е-рішень. Також органи місцевого самоврядування матимуть можливість отримати фінансову підтримку для реалізації найбільш актуальних проєктів громад. У свою чергу інститути громадянського суспільства зможуть взяти участь у конкурсах грантів, кожен з яких також буде спрямовано на розвиток громад регіону.

Як зазначив керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Габріель Абрагам, Проєкт «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), фінансований Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), має на меті продовжувати підтримувати Уряд України у втіленні реформи децентралізації через реалізацію трьох цілей: підтримка у формуванні законодавчої основи для реформи, сприяння більш самодостатньому регіональному управлінню, та створення механізмів, що допоможуть громадянам відігравати дедалі більшу роль у місцевому самоврядуванні.

«Підтримка громад, спрямована на покращення якості публічних послуг, буде основою нашої співпраці. Хоча вона буде реалізована у різних формах, сьогодні, починаючи наше партнерство, я хочу звернути увагу на фінансовий інструмент, яким зможуть скористатися наші партнери з Волинської області, шляхом подання заявок на закупівлі», – зауважив Габріель Абрагам.

У свою чергу голови територіальних громад Волині, які стали партнерами Проєкту, висловили слова вдячності американським партнерам за надану підтримку у реалізації реформи децентралізації.

«Команда Боратинської громади готова до реалізації Проєкту «ГОВЕРЛА» та очікує, що за його підтримки ми зможемо реалізувати чимало хороших ідей на користь нашої громади», – сказав голова Боратинської територіальної громади Сергій Яручик.

У свою чергу Ківерцівський міський голова Олександр Ковальчук зазначив: «До цього часу Ківерцівська громада мало займалася проектною діяльністю, тому наразі ми сподіваємося, що реалізація Проєкту «ГОВЕРЛА» допоможе нашій громаді вийти на якісно новий рівень задля благополуччя та задоволення потреб наших громадян».

Голова Локачинської ТГ Богдан Іус також висловив сподівання, що за п’ять років співпраці в рамках Проєкту життя громадян стане більш якісним, а громада стане більш спроможною та потужною.

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Переглядів 4243

Галерея зображень