Версія для друку
Вівторок, 26 жовтня 2021 16:42

Відбулось засідання громадської ради при РДА

25 жовтня голова райдержадміністрації Юрій Лобач та його заступник Віктор Фіщук взяли участь у роботі громадської ради при РДА. На початку очільник району вручив відповідні посвідчення членам громадської ради. В ході роботи цього дорадчого органу  були внесені зміни у його склад: на заміну Ірині Ліщук, яка припинила членство в громадській раді у зв’язку із вступом на державну службу, секретарем обрана Людмила Гнатюк, що делегована до складу ради від ГО «Рідне місто». Після цього за пропозицією голови громадської ради Максима Клим’юка учасники засідання затвердили план роботи ради на період до кінця 2021 року.

Роз’яснити громадськості конфліктну ситуацію щодо ніби-то будівництва цементного заводу на засідання прибула голова Литовезької громади Олена Касянчук. Вона розповіла, що депутати сільської ради на черговій сесії ухвалили рішення про передачу на повну утилізацію підприємству «Сонарсен» породного відвалу ліквідованої шахти №7 «Нововолинська». Це викликало ажіотаж серед населення, адже представники однієї з політсил переконують мешканців сіл громади, що це поклало початок будівництву цементного заводу, який здійснюватиме шкідливі викиди та негативно впливатиме на навколишнє середовище.

«У проекті інвестора не йдеться про жодне капітальне будівництво, а лише про встановлення спеціальних контейнерів, у яких породові відходи перероблятимуться у вакуумних умовах. Контейнери, в яких розташовується обладнання, оснащені шумоізоляцією, активною системою пожежної безпеки, рекупераційною системою очистки повітря й активною системою пилопригнічення», - розповіла сільська голова й додала, що інвестиції Литовезькій громаді вкрай потрібні, адже наступного року в планах уряду закриття шахти, що є головним бюджетонаповнювачем сільського бюджету, втрати якого від реструктуризації вугільного підприємства за попередніми підрахунками становитимуть майже 8 мільйонів.

Свою підтримку такого рішення Литовезької сільської ради висловив присутній на засіданні депутат міської ради Микола Юнак, який зазначив, що на часі та в пріоритеті створення нових робочих місць та розвиток депресивних територій.

А з рекомендаціями, як вчинити у цій напруженій ситуації, виступив голова райдержадміністрації Юрій Лобач: «Потрібно розгорнути роз’яснювальну роботи, провести збори мешканців, представити їм презентацію проекту. Звичайно, необхідно перед цим отримати екологічні висновки щодо роботи такого модульного підприємства, визначити безпечну відстань для встановлення вказаних контейнерів від житлової забудови, адже природньо, що людей хвилює, в яких умовах житимуть вони та їхні діти. Можливо, варто вивчити наслідки встановлення подібних установок в інших країнах Європи.  В принципі, іншого способу утилізації гірничої породи в природі не існує. І якщо її залишити як є. через кілька років отримаємо самозаліснену занедбану територію». – резюмував голова РДА.

Крім того, в ході засідання громадської ради заслухали начальника Володимир-Волинського районного відділу поліції Василя Майданюка, який розповів про стан злочинності та роботу органів поліції на території громад району. Зокрема, він зазначив, що найбільшими проблемами, які ширяться з величезною швидкістю, є торгівля наркотичними речовинами та шахрайство.

Він закликав представників громадських організацій посприяти у розповсюдженні серед населення інформації про те, що не можна довіряти телефонним шахраям, в жодному випадку не повідомляти номера банківської картки та  особливо CVV-код, надрукований на її звороті, адже це дозволяє зловмисникам знімати замість власника рахунку кошти. Крім того, просив не бути байдужими та повідомляти поліцію про підозрілих осіб, які роблять так звані «закладки», передають фасовані згортки із забороненими речовинами, аби зупинити темпи зростання наркоторгівлі.

 Також члени громадської ради заслухали керівників центрів первинної медицини району щодо стану захворюваності  на коронавірусну інфекцію та проведення вакцинування населення.

Переглядів 3775

Галерея зображень