Версія для друку
Вівторок, 26 жовтня 2021 13:06

Дві з п’яти громад Волині, де найвища смертність від коронавірусу, - на Володимирщині

На Волині перевищені два індикаторні показники захворюваності на коронавірус: кількість нових випадків та рівень госпіталізації. Про це на оперативній нараді, яка відбулася у Волинській ОДА, повідомила головна державна санітарна лікарка області Наталія Янко.

«Наша область знаходиться у «помаранчевій» зоні епіднебезпеки. Перевищено два індикаторних показники: кількість нових випадків, перевищено в шість разів та становить 465 (при рекомендованому 75 на 100 тис. населення) та рівня госпіталізацій – 92,7% (при нормативному до 60 на 100 тисяч населення). Однак, відмічається ріст завантаженості ліжок з киснем, становить по області до 60% (при нормативному не більше 65%)», — повідомила Наталія Янко.

В області епідситуація повторює загальнодержавні тенденції. Щотижневий приріст захворюваності на COVID-19 становить до 30%. Щоденно реєструється до 500 випадків, а за останню добу — 528. На початку вересня ця кількість становила – до 50, тобто ріст в понад 10 разів.

Стрімко зростає смертність серед волинян — ріст в 2,3 рази (в порівнянні з вереснем). Всього померло 1386 осіб, протягом двох (20-21 жовтня)  днів — 34 особи. Всі померлі не вакциновані від COVID-19. 80% помирають особи віком старше 60 років, саме серед них найнижчий відсоток охоплення вакцинацією до 10%.

Найвища смертність у Володимир-Волинській, Іваничівській, Рожищенській, Шацькій, Прилісненській громадах.

Наталія Янко зауважила, що наразі ми маємо два ефективних шляхи протидії поширенню COVID-19 – вакцинація  та  карантинні обмеження. Але в нас чомусь продовжують нехтувати можливістю зробити щеплення, тому єдиний  вихід для запобігання колапсу медичної системи – запровадження карантинних обмежень.

Висока захворюваність у Камінь-Каширському районі (Камінь-Каширська, Маневицька, Прилісненська громади), у Володимир-Волинському районі (Володимир-Волинська, Оваднівська, Нововолинська, Затурцівська, Локачинська, Іваничівська громади), у Ковельського району (Ковельська, Шацька, Дубівська, Люблинецька, Любомльська громади), у Луцькому районі (Підгайцівська, Ківерцівська, Горохівська громади).

Саме у цих громадах відмічаються  найнижчі показники охоплення вакцинацією дорослого населення, від (2% — в Прилісненській громаді до 16% у Володимир-Волинській). У Головненській громаді всі працівники апарату селищної ради не вакциновані.

Як позитивний приклад, варто відмітити роботу райдержадміністрації, де щеплено понад 80% персоналу. Також високі показники в  Луцькій територіальній громаді. Працівники Боратинської громади  вакциновані на  71% та Луцької районної ради – 79%.

В зв’язку з ростом захворюваності і низьким рівнем охоплення вакцинацією почали реєструватися спалахи в організованих колективах. 80% спалахів реєструється у  навчально-виховних закладах.

З початку вересня по області зареєстровано 23 спалахи, з них активно діючих – 11, а в закладах освіти — 8. За даними епіднагляду найчастіше спалахи виникають в колективах, де відмічається низьке охоплення вакцинацією персоналу.

На Волині працює 36 мобільних бригад з вакцинації населення, 90 пунктів щеплень та в щоденному режимі (7/7) працюють 9 центрів вакцинації населення (у м.Луцьку — 4, по одному у містах Нововолинську, Володимир-Волинську, Ковелі, Любомлі та Камінь-Каширську) для нарощення темпів вакцинації. В області наявні всі вакцини та в їх  достатній кількості.

Тому, як зазначила Наталія Янко, щоб уникнути економічних збитків необхідно прикласти максимально зусиль для спільної роботи органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, медиків, громадськості по нарощуванню темпів вакцинації в кожній окремо взятій територіальній громаді та досягнення рівня колективного імунітету не менше  80%.

Переглядів 3699