Версія для друку
Середа, 11 серпня 2021 11:58

Формується система тероборони України: в районі готуватимуть резервістів

10 серпня на колегії райдержадміністрації  було обговорено процес формування системи територіальної оборони, який відбувається відповідно до нещодавно підписаного президентом закону «Про основи національного спротиву». Перед учасниками колегії виступив командир 55 батальйону тероборони Олег Матвійчук, який зазначив, що цим документом територіальна оборона визнана окремим родом військ ЗСУ, що має цивільну та військову складові, а територіальних поділ системи тероборони передбачає, що головою району ТрО є голова райдержадміністрації. З першого січня запрацює уже повноцінна військова частина, яка налічуватиме 44 службовці, що керуватимуть теробороною району. Наразі ведеться пошук комплексу приміщень для її дислокації, що має складатись із адміністративного та житлового корпусів, складу для зберігання зброї і гаражів для мінімум трьох одиниць техніки. До слова, автомобільний транспорт, військову форму, засоби зв’язку та зброю і боєприпаси забезпечить Міноборони.

У співдоповіді виступив заступник голови районної ради Андрій Оніщук, який деталізував деякі положення чинного і майбутнього законодавства щодо територіальної оборони. «Нині уже на державному рівні встановлено, що видатки на формування та утримання системи тероборони повинні бути передбачені, окрім держбюджету, у бюджетах місцевих громад. В наступних змінах до закону очікується виокремлення низового рівня системи ТрО – взводів, які будуть діяти конкретно в тергромадах», - поінформував він.

А голова РДА Юрій Лобач закликав усіх очільників міських, сільських та селищних рад району фінансово та ресурсно долучитись до проведення перших районних навчань резервістів тероборони. Захід запланований на кінець вересня. Він покликаний дати основи знань і навичок ТрО мешканцям усіх 11 громад. Десятиденний курс передбачатиме виконання 12 різноманітних завдань, серед яких освоєння різних видів зброї, бойове злагодження, виконання завдань із охорони важливих об’єктів у Оваднівській сільській, Устилузькій міській та, можливо, у Володимир-Волинській ТГ, а також протидія «диверсійним» групам відповідно до ввідних даних та навчальної легенди.

Переглядів 12226