Версія для друку
Вівторок, 05 вересня 2017 13:43

Вшанували пам'ять 25 тисяч розстріляних євреїв

Щороку єврейська громада міста Володимира-Волинського та району приїздить до пам’ятного знаку жертвам голокосту 1942-1943-х років, аби віддати данину пам’яті жертвам нацистських репресій. 

Вшанувати пам'ять невинно вбитих прибули і керівник апарату райдержадміністрації Сергій Романюк та заступник голови районної ради Алла Мельник.

Сергій Йосипович, звертаючись до присутніх, зазначив, що "такі дати необхідні сьогодні не стільки померлим, як живим, аби добре запам’ятати гіркі уроки історії".

Члени єврейської общини біля пам'ятного знаку запалили символічні шість лампадок - це  пам’ять про всі шість мільйонів розстріляних євреїв в Україні. А голова Володимир-Волинської єврейської громади Володимир Музиченко нагадав трагічні факти масової загибелі єврейського населення поблизу П'ятидень. 

Убивства та знищення євреїв у Володимирі та його окраїнах розпочалося у 1941-му році. Перша хвиля масових вбивств іудеїв на Володимирщині розпочалася у вересні 42-го та тривала 14 днів. Дні і ночі поліція зривала підлоги, ламала стіни і шукала євреїв, що сховалися. З усіх боків чулася стрілянина, лемент і стогін. За ці два тижні, за різними даними, було знищено від 13500 до 18000 євреїв.

У листопаді відбулась друга «акція», під час якої було розстріляно близько 2500 євреїв. Після цієї ліквідації німці залишили в живих, за різними оцінками, від 1500 до 2000 євреїв – фахівців різних потрібних їм професій з родинами, яких розмістили у третьому гетто в південно-західній частині міста біля річки Луга.

Остаточно гетто було ліквідовано 13-14 грудня 1943 року. Півтори тисячі євреїв-ремісників розстріляли у невеличкому ліску біля села Фалемичі.


Переглядів 2364

Галерея зображень